De basis van cyberveiligheid in 8 stappen

Ken jij alle stappen die je kan nemen om jouw organisatie een goede basis voor cyberveiligheid te geven? Door de basis van cyberveiligheid te weten en te gebruiken bescherm je jouw organisatie en verminder je het risico op een cyberaanval. Door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zijn er 8 stappen opgesteld om jouw cyberomgeving te beveiligen tegen cybercriminelen. Wij nemen je stap voor stap mee in dit stappenplan. Lees snel verder!

1. Zorg dat elke applicatie en elk systeem voldoende loginformatie genereert

Sterke en unieke wachtwoorden zijn een eerste verdedigingslinie tegen ongeautoriseerde toegang. Zorg ervoor dat al je applicaties en systemen sterke wachtwoorden vereisen en dat je de wachtwoorden niet hergebruikt. Op deze manier wordt het hacken van jouw bedrijf lastiger.

2. Pas multifactorauthenticatie (MFA) toe waar nodig

Voeg extra beveiliging toe door multifactorauthenticatie (MFA) te implementeren. MFA vereist dat gebruikers niet alleen een wachtwoord invoeren, maar ook een extra verificatiemethode, zoals een sms-code of biometrische gegevens. Het liefst verloopt deze MFA via een ander apparaat om de veiligheid nog beter te waarborgen.

3. Bepaal wie toegang heeft tot jouw data en diensten

Implementeer een strikt toegangsbeleid om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerd personeel toegang heeft tot bedrijfskritische gegevens en diensten. Zo hebben medewerkers alleen toegang tot de gegevens die ze ook echt nodig hebben.

4. Segmenteer netwerken

Door je netwerk in verschillende segmenten op te delen, kun je de impact van een eventuele inbreuk beperken. Hierdoor voorkom je de verspreiding van schadelijke software of ongeautoriseerde toegang tot andere delen van het netwerk.

5. Controleer welke apparaten en diensten bereikbaar zijn vanaf het internet en bescherm deze

Identificeer alle apparaten en diensten die vanaf het internet toegankelijk zijn. Zorg ervoor dat deze zijn beschermd door middel van firewalls, up-to-date beveiligingspatches en sterke authenticatiemechanismen. Op deze manier houd je de cybercriminelen buiten de deur.

6. Versleutel opslagmedia met gevoelige bedrijfsinformatie

Zorg ervoor dat alle opslagmedia, zoals harde schijven en USB-sticks, die gevoelige bedrijfsinformatie bevatten, versleuteld zijn. Dit voorkomt dat de gegevens in verkeerde handen vallen bij verlies of diefstal en dat jouw gevoelige informatie op straat komen te liggen.

7. Maak regelmatig back-ups van jouw systemen en test deze

Regelmatige back-ups van je systemen zijn van cruciaal belang om je bedrijfsgegevens te beschermen tegen incidenten zoals ransomware-aanvallen waarbij al je bestanden worden versleuteld en je deze niet meer kan openen. Zorg ervoor dat je back-ups regelmatig test om er zeker van te zijn dat ze bruikbaar zijn wanneer je ze nodig hebt.

8. Installeer software-updates

Houd tot slot je software up-to-date met de nieuwste beveiligingspatches. Softwareleveranciers brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken te dichten. Door deze updates tijdig te installeren, minimaliseer je de kwetsbaarheden van je systemen. Wees de cybercriminelen dus voor.

Liever professioneel advies over jouw cyberveiligheid? Wij ontzorgen jouw compleet. Neem contact met ons op en krijg meer inzicht in hoe jij jouw beveiligde cyberomgeving kunt verbeteren.